DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Produkty z hospodářských zvířat

Vítejte na stránce farmareni.wbs.cz v sekci Produkty z hospodářských zvířat

Úpravu tohoto bloku zahájíte dvojklikem...

jehněčí maso
 

image

Jehněčí maso
     Pro kuchyňskou úpravu používáme pouze maso řádně vyzrálé, neboť jen u takového masa je zaručená jeho št‘avnatost, křehkost, chuť a vůně.
Při úpravě masa je třeba důkladně odstranit případný tuk a jednotlivé části pečlivě od­blanit a zbavit šlach.
Jehněčí maso ve výživě
K aktivnímu a zdravému způsobu života potřebuje každý člověk kromě jiného také pří­znivé složeni nejdůležitějších živin. Jehněčí maso určitě splňuje dnešní požadavky na zdra­vou a plnohodnotnou výživu svojí vysokou biologickou a dietetickou hodnotou. Vyznačuje se, kromě své typické vůně a chutí, dobrou stravitelností, vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Díky svému složeni rovněž příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, a tak plně vyhovuje současným trendům v gastro­nomii. Podle novozélandských údajů postačí 100 g jehněčího masa pokrýt doporučenou denní potřebu bílkovin z 30-40 %‚ zinku z 23 %‚ vitamínu B 12 z 56 % a aminokyseliny niacinu z 27 %. Jehněčí (100 g) 220 Kcal, 921 KJ, 13 g tuku

image

Oblíbenost jehněčího a skopového masa
    Toto maso je oblíbené v mnoha kuchy­ních celého světa. Je k tomu mnoho důvodů. Jehněčí maso je stejně kvalitní jako telecí, je jemné, hodí se i k rychlé úpravě a i ve staročeských kuchařkách najdete ná­vod na jehněčí nádivku v mnoha nejrůznějších úpravách jako pokrm určený k jarnímu svátečnímu stolu. Ale i skopovému masu dávají v mnoha zemích přednost před vepřovým či ho­vězím. Je k tomu mnoho důvodů: Jeho nutriční hodnota, velký obsah bílkovin (17,2 g ve 100 g masa), ale i vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, ale i vitamínu Bi, B2 i dalších látek nezbytných ke zdravému lidskému růstu. Jehněčí a skopové vnitřnosti jsou poměrně vzácné, obyčejně se na trh nedosta­nou, avšak jsou vítanou pochoutkou chovatelů.

image

Osobitá chuť masa
    Někdo vytýká skopovému masu jeho osobitou vůni, řekněme si hned, že je to především předsudek, protože naopak v mnoha zemích je skopové oblíbeno právě pro toto osobité aróma, např. v Jugoslávii, Mexiku, ale i ve Španělsku. Stačí si na ni zvyknout, ale chceme-li ji potlačit v našich receptech najdete několik návodů, jak toho dosáhnout, ať už tepelnou úpravou, nebo použitím zvláštního koření. Nejčastějším kořením k potlačení vůně skopového masa je česnek, proto také ve vydaných kuchařských knihách, ve kterých je úprava skopového masa zastoupena jen skoupě, skopové maso na česneku téměř nikdy nechybí. I když skopové maso obyčejně neobsahuje velké množství tuku, má jeho tuk tu vlastnost, že poměrně rychle stydne. Proto dáváme skopové maso ještě horké na předem nahřáté talíře.

image

Mletí a vaření masa
    Při mletí masa dbáme, aby maso neobsahovalo úlomky kostí a šlach. Krájíme je na menší kousky, abychom nemleli dlouhá vlákna. Maso meleme těsně před zpracováním, neboť mleté maso, a u skopového to platí zvlášť, snadno podléhá zkáze.
Při vaření masa budeme posuzovat, zda je dát do studené vody, či do vody vroucí. Dáváme-li je do studené vody, chuťové a aromatické látky se vyluhují, polévka tak bývá nejchutnější. Před vařením odstraníme z masa blány, které zabraňují vyluhování těchto látek. Chceme-li maso mít šťavnaté, vkládáme je do vroucí vody. Bílkoviny na povrchu masa se okamžitě srazí a zabraňují přechodu minerálních solí i bílkovin do vody. K masu dáváme vařit i kořenovou zeleninu, která dodá vývaru nejen výbornou chuť i vůni, ale i cenné živiny. Maso vaříme jen nezbytnou dobu, aby bylo měkké, nemá se vařit zbytečně dlouho a necháváme je pak dlouho na teple. U skopového je to zvlášť nutné.Sůl se do polévky dává až v druhé polovině přípravy. Maso vkládáme do neosolené vody.

image

Dušení masa
    Při dušení maso nejdříve rychle opečeme na tuku a potom podléváme malým množstvím vody. Teplo masu nepřivádí voda, ale především páry.Maso dusíme nejlépe v tlustostěnných nádobách, které zakryjeme dobře přiléhající pokličkou.Maso se podlévá jen málo, aby se dusilo, a ne vařilo. Maso před dušením očistíme a zbavíme zbytečného tuku. U staršího masa (poznáme je podle tmavší barvy), doporučujeme ještě trochu naklepat. Maso můžeme pro lepší chuť protknout slaninou. Maso vždycky podléváme horkou vodou nebo vývarem. Nesmíme ovšem zapomenout, že vývar je již slaný. Když je maso téměř měkké, vyjmeme je, necháme šťávu vysmahnout a zaprášíme moukou, kterou necháme lehce osmahnout. Pak přiléváme vlažnou tekutinu a dobře rozšleháme. Pokud šťávu zahušťujeme jíškou, připravujeme jíšku v poměru jedno váhové množství tuku k jednomu váhovému množství mouky. Když zahustíme šťávu moukou nebo přidáme jíšku, musíme ji nechat dobře provařit, aby získala potřebnou hustotu a hladkost. Po provaření omáčku procedíme, pak ji dochutíme solí, kořením, octem či sladidlem. Po procezení přidáme do omáček také vložky (okurky, zeleni­nu, houby apod.). Pak vložíme maso a necháme ještě pro­hřát.

image

Pečení masa
    K pečení se nejlépe hodí jehněčí, či mladé skopové. Pod maso můžeme dávat i menší kosti. šťávu po dokončení přípravy musíme procedit. Maso vkládáme do dobře vyhřáté trouby a nikdy je nepropichujeme, aby šťáva neunikala. Maso občas poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou nebo vývarem. Maso na smažení nejdříve zbavíme tuku a nakrájíme přes vlákna. Na smažení používáme ztužený tuk, nejlépe vepřové sádlo. A ještě důležitá poznámka: tato masa při tepelném zpracování ztrácejí asi 30 % své původní váhy. Při jejich zpracování je třeba dodržovat přísně hygienu, uskladňovat je v chladnu a dodržovat správné postupy při jejich přípravě a zpracování. Jen tak si na nich pochutnáte.

Kozí kuchařka

Salát s kozím sýrem a rucolou

Ingredience

  • citronová šťáva
  • hroznové vno 200g
  • kadeřavý salát
  • kozí sýr 180g
  • med 2 lžíce
  • rukola 1 balení

Postup přípravy

  • Nakrájejte na menší kousky sýr, rucolu, salát a hroznové víno a smíchejte do salátové mísy.
  • V mikrovlné troubě rozehřejte med. K tekutému medu přidejte šťávu z citronu a podle chuti nařeďte vodou. Zálivkou přelijte směs v salátové míse a dobře promíchejte.

Zdroj: recepty.brtnik.info

 

Zapečený kozí sýr

Sýr nakrájíme na plátky, rajčata nakrájíme na silná kolečka a vše navrstvíme do vymazané zapékací formy. Polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme piniovými semínky. V předehřáté troubě sýr zapečeme na 200 stupňů asi na 10 minut. Krátce před koncem posypeme bazalkovými lístky. Podáváme horké s čerstvým pečivem. Jedna porce přibližně 390kcal.

Ingredience

  • 2 kozí sýry ve vinných listech
  • 2 velká masitá rajčata
  • 75 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 30g piniových semínek
  • lístky čerstvé bazalky

Zdroj: bezvarecepty.com

Banánový koktejl

Ve vychlazeném mléce rozmixujte banán a přidejte vanilkový cukr. Je to výborné letní osvěžení. Jak jednoduché.

Další možnost je přidat místo cukru lžičku medu a špetku skořice.

Grilovaný kozí sýr s cuketami

Ingredience:

  • 250g cukety
  • 240g kozího sýra
  • snítek tymiánu
  • špetka pepře
  • 100ml olivového oleje

Návod k přípravě:

Cuketu omyjeme,osušíme a nakrájíme na dlouhé tenké plátky.Kozí sýr nakrájíme na stejné velké kousky,asi po 20g.Dílky kozího sýru zabalíme do plátků z cukety a vzniklé balíčky převážeme provázkem nebo upevníme párátky tak,aby se při grilování neuvolnila. Tymián opláchneme a lístečky jemně otrháme. Olivový olej smícháme s pepřem a lístečky tymiánu. Vzniklou směsí potřeme jednotlivé sýrové balíčky a vložíme je pod gril a krátce opečeme.Zhruba 5minut grilujeme. Během grilování sýrové balíčky velmi opatrně obrátíme. Dáváme pozor,aby se sýr nerozpustil a nevytekl. Můžeme podávat s brusinkovým kompotem.Jednotlivé porce můžete ozdobit tymiánem.

Zdroj: prozeny.cz

Kozí sýr se špenátem zapečený v listovém těstě

Ingredience:
Na asi 25ks.

  • 125ml olivového oleje
  • 6 jarních cibulek, bílá a světlezelená část na jemno posekané
  • 60g zmraženého špenátu rozmraženého, jeho tekutina uschovaná, nebo 1350g čerstvého očištěného
  • 1 kytička petržele na hrubo posakaná asi 260ml
  • 1 kytička kopru na hrubo posekaného asi 250ml
  • 340g čerstvého kozího sýra rozdrobeného při pokojové teplotě
  • 2 velká vejce trochu našlehaná
  • sůl a pepř
  • balení phyllo těsta, nebo lístkového těsta
  • 450g rozpuštěného másla a udržovat ho teplé, pouze pro phyllo těsto
  • 1 vejce našlehané se lžící smetany, pouze pro lístkové těsto

Nakládaný sýr s paprikou 2

Určitě jste už někdy ochutnali nakládaný hermelín, ale co takhle kozí sýr provoněný paprikou a kořením? Provede vás Jana Vašáková. Papriky rozpůlíme, odstraníme středy se zrníčky a nakrájíme je na nudličky. Do misky prolisujeme česnek. Přidáme olej, sůl, pepř a promícháme. Sýry překrojíme na dvě kolečka a potřeme česnekovým olejem. Na polovinu koleček rozdělíme pokrájené papriky, cibuli, šalvěj, tymián a přiklopíme druhou polovinou sýrových koleček. Naplněné sýry srovnáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme olejem tak aby byly pod hladinou a v nádobě nebyl vzduch. Necháme marinovat.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 4 kulaté kozí sýry (kozí hermelíny)
  • 2 malé cibule na kolečka
  • 2 větvičky tymiánu
  • 4 lístky šalvěje
  • větší množství oleje na nálev (řepkový nebo olivový)

Zdroj: tescoma.nova.cz

Nakládaný sýr s paprikou

Chleba opečte nasucho zprudka na pánvi. Na plátky chleba položte kozí sýr, potřete medem a zabalte sýr do lístků šalvěje. Udělejte úhledná balíček z proscuitta a vložte pod gril, až proscuitto dostane zlatou barvu. Upravte na talíři a obložte lístkem salátu.

Ingredience na 2 porce

  • 2 krajíce toastového chleba
  • 2 kusy kozího sýra
  • 4 plátky proscuitta
  • lístky šalvěje
  • list salátu na ozdobu
  • 1 lžíce medu

Zdroj: bezvarecepty.com

Žampiony zapečené s kozím sýrem

Potřebujete: 400 g větších žampionů, šťávu z půlky citronu, 1 cibuli, 2 lžíce másla, 1 menší červenou kapii, sůl a hrubě mletý nebo drcený čerstvý pepř, 1 menší svazek pažitky, 250 g tvarohového sýra, např. cottage nebo kozí sýr.

Žampiony oloupeme, nebo omyjeme a kloboučky dáme na chvíli do vroucí osolené vody s trochou citronové šťávy. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme usekané nožičky a nakrájenou kapii. Osmahneme a dusíme. Odstavíme z ohně, necháme zchladnout a vmícháme sýr a polovinu nasekané pažitky. Osolíme, opepříme a směsí naplníme kloboučky. Zapékací misku vymažeme a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

Upečené houby posypeme druhou polovinou pažitky, kroužky cibulky a pepřem. Přeji dobrou chuť!